Doneer een maaltijd: ‘Pay It forward’

Welkom bij de “Pay It Forward” webshop.

Zoals jullie misschien bij ‘Over Anneke’ op deze website al hebben gelezen, ben ik niet zomaar een kok, maar een kok met een missie. Ik zet me graag in om de wereld een mooiere, fijnere en duurzamere plek te maken voor toekomstige generaties. Al is dat met kleine stapjes, ik geloof dat we elke dag allemaal wel iets kunnen doen.

Eén van de manieren waarop ik dat doe is door mijn “Pay It Forward” concept (vrij vertaald “Geef Het Door”).

Hieronder lees je meer over de Pay It Forward beweging en hoe ik dit bij mijn afhaalmaaltijden heb toegepast.

Maar natuurlijk kun je ook al gelijk een portie bestellen. Klik dan hieronder op de gewenste soort maaltijd en de hoeveelheid, en reken af via de webshop met iDEAL.

Super leuk als jij samen met mij deze Pay It Forward golf in beweging wilt zetten!

4.7513.25

4.75
9.00
13.25

Beschrijving

De Pay It Forward beweging begon rond het jaar 2000 met de gelijknamige film* met o.a. Kevin Spacey en Helen Hunt (gebaseerd op een boek uit 1999 door Catherine Hyde). In de film bedenkt een klein jongetje voor een project voor Maatschappijleer een plan om mensen goede daden te laten uitvoeren voor totaal onbekenden, wat zich uiteindelijk als een rimpel over de wereld moet verspreiden. En dat lukt!

Concreet: jij maakt een gebaar naar een vreemde, en die raakt daardoor weer geïnspireerd om weer één of meerdere onbekenden te helpen, en zo verspreid zich dat dan.

Buiten de film inspireerde dit vervolgens talloze mensen om ook dergelijke ‘rimpelbewegingen’ van goede daden aan onbekenden in gang te zetten.

Twee leuke voorbeelden waar dit ook met maaltijden gebeurt zijn Rosa’s Fresh Pizza Philadelphia (VS) en Second Shot Coffee in Engeland. Bij Rosa’s Fresh Pizza zijn inmiddels al meer dan 10.000 stukken pizza weggegeven. Bij hen werkt het heel leuk met post-its in de winkel. Een klant betaalt alvast extra voor iemand die het eigenlijk niet kan missen en dat virtuele stuk pizza wordt op een post-it geschreven. Als er dan iemand komt die eigenlijk niet kan betalen (bijvoorbeeld een dakloze of iemand zonder werk), krijgt die het stuk van een post-it gratis en voor niks. De hele winkel hangt inmiddels vol post-its (zie ook dit Engelstalige filmpje van 60 seconden)!

Bij Second Shot Coffee kun je via hun webshop niet alleen voor jezelf bestellen maar ook voor een onbekende die het niet kan missen. Bijvoorbeeld een extra kop koffie, een extra maaltijd of (in de winter) een warmwaterkruik voor iemand die op straat moet leven.

Sommige mensen doen het spontaan op alledaagse plekken (mijn goede vriendin Verena betaalt af en toe een extra kop thee bij een koffietent op stations) en dan wordt dat vaak door de volgende wéér gedaan. Zo ontstaat er een reeks van weggeef-gebaren waar iedereen vrolijk van wordt en zijn/haar hart een stukje open van gaat.

Hoe gaat dat nu bij Lovingly Wholesome eruit zien?

Nou, ik heb natuurlijk al een tarief voor mensen met een minimum inkomen. Maar toch zijn er ook mensen die zelfs dat tarief niet kunnen betalen, maar wel behoefte hebben aan een gezonde maaltijd. Daar is dit voor bedoeld! 

Daarom bied ik de mogelijkheid aan wie wel iets meer kan missen, om hier een extra volwassene of kinderportie te bestellen voor een volgende editie.

Bij de aankondiging van de volgende editie vermeld ik of er dan Pay It Forward porties betaald zijn. Mensen die het anders niet kunnen betalen, mogen hier dan aanspraak op maken tot ze op zijn. Uiteraard vertrouw ik er op dat wie het minimum tarief wél kan betalen, dat ook gewoon doet.

Ga jij met mij het experiment aan!?

Let’s pay it forward, one meal at a time =)

* Hier kun je nog klikken om de trailer van de film Pay it Forward te bekijken.